måndag 15 december 2014

Julrecept från Ernst

 
Så var måndagen igång och snart snart jul...
Hjälp, eller hurra för det...
Ja det beror väl kanske på hur långt man kommit med allt man vill hinna och göra.
Jag känner mig, tack och lov, i fas med allt (tror jag!)och koncenterar mig framöver mestadels på jobbet.
 
Det blev ju lite köksfixande i helgen.
Bla detta ack så goda vörtbröd à la Ernst.
 
 
Receptet har ni här!
 
Vörtbröd, Ernst Recept
 
4 limpor
 
100 g smör
50 g jäst för söta degar
2 flaskor porter
33 cl julmust
0,5 msk kryddnejlika malen
2 tsk pomeransskal malen
1 msk ingefära malen
14 dl rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
16 dl vetemjöl
 
Till pensling av bröden; 1 dl vatten och 1 msk mörk sirap
 
Ugn; 200 grader
Smält smöret i en kastrull. Smula under tiden ner jästen i en stor bunke (jag tog största grytan jag hade för det blir en stooor deg!)
Häll i porter och julmusten i det smälta smöret. VIKTIGT att vätskan inte är varmare än kroppstempererat när man blandar med jästen (annars jäser inte brödet). Häll den kroppstempererade vätskan i jästen och blanda tills all jäst lösts upp helt.
Slå sedan i kryddnejlikan, pomeransskal och ingefära och blanda.
Häll sedan i rågmjöl, sirap, salt och russin i degen. Blanda alla ingredienser ordentligt med en träslev. Häll nu i hälften av mjölet och blanda ordentligt. Mjöla in händerna och knåda degen ordentligt på mjölat bakbord.
Tillsätt lite mjöl i taget om degen är kletig.
Strö sedan lite mjöl i botten på bunken och lägg degen på. Täck med duk och låt jäsa till dubbel storlek.
Dela sedan den jästa degen i fyra delar och baka ut i mjöl.
Låt de fyra limporna jäsa på bakplåtspapper under bakduk i ca 45 min.
Blanda vatten och sirap och pensla bröden innan du gräddar dem i 200 grader i ca 30 min eller tills härligt gyllenbruna.

 
Trevligt att ge bort ett bröd också...
 
 
Sedan blev det då också lite julgodis.
 
 
Även dessa är signerade Ernst och detta är något för den som älskar nötter och torkad frukt. Julgodis som inte är så sött som mycket annat under kategori julgodis brukar vara...
 
Danskt julgodis med valnötter, torkad frukt och choklad
 
200 g hasselnötter
200 g valnötter
200 g torkade fikon
150 g russin
75 g torkade aprikoser
90 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
Olja och ströbröd till formen
 
Garnering 100 g vit choklad
100 g mörk choklad
 
Skär frukterna i bitar och häll i en skål.
Blanda ner nötter, mjöl, salt och bakpulver i skålen tills mjölet fördelar sig väl.
Vispa sedan ägg, vaniljsocker och strösocker pösigt.
Vänd ner det i frukt och nötblandningen.
Olja och bröa in en form ca 20x30.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 20 min.
När kakan är färdiggräddad ringla över smält choklad.
Låt stelna och skär sedan ditt julgodis i fyrkanter.

 
Måndagsmys får det väl bli idag då))!
 
Och så ska ju julkorten skrivas för att postas senast imorgon.
 
God måndag finaste ni!


1 kommentar:

Jenny sa...

Vörtbröd går inte hem här, men vackert var det! Julgodis däremot är det ingen som säger nej till. Julkorten är skrivna och adresserade, fattas frimärken bara så ligger de på lådan snart.

Jenny